Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 40 Głosów - 3.15 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CIASTA. przez 1941
Autor Wiadomość
1941 Offline
Administrator
*******

Liczba postów: 506
Dołączył: Feb 2014
Reputacja: 2
Post: #1
CIASTA. przez 1941
Strony: 1

Odpowiedź

Index
» Kulinarne
» CIASTA.

#1 2013-12-28 16:17:56

1941

Administrator
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 193

CIASTA.

"Pijana śliwka"

[Obrazek: dhghgf_zps5d05bb54.jpg]

Wygląda smakowicie, z opisu też całkiem, całkiem.
Jedyny problem u mnie, to taki : kurna czemu tyle roboty i kto to zrobi????
Chyba nie spróbuje tego dobra, chyba, że ............. Myszka??? Tylko czy z opisu myszki one bedzie smaczniejsze??? nie wiem

Całość tu : http://kambreeze.blog.onet.pl/2013/12/23...na-sliwka/

Cytuj

#2 2014-01-10 10:12:52

1941

Administrator
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 193

Re: CIASTA.



[Obrazek: e49aab649fa22be743382193dd94d29e,51,1,83...-258-0.jpg]

Skąd ja znam te bułeczki hihihi , toć tu w DK w każdym sklepie.

przepis :

Potrzebujemy:
400 g mąki
1 jajko
4 łyżki cukru
1 łyżeczka suszonych drożdży
3 łyżki oleju roślinnego
125 ml ciepłego mleka
125 ml ciepłej wody

Farsz:
150 g cukru ciemnobrązowego Muscovado
80 g masła
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu (np. Kotanyi)
garść rodzynek sułtańskich
garść orzechów brazylijskich (mogą być włoskie, laskowe lub migdały)
4-5 łyżek dżemu pomarańczowego

Cytuj

Odpowiedź

Strony: 1

Index
» Kulinarne
» CIASTA.





(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-02-2014 02:32 PM przez 1941.)
14-02-2014 02:29 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
1941 Offline
Administrator
*******

Liczba postów: 506
Dołączył: Feb 2014
Reputacja: 2
Post: #2
RE: CIASTA. przez 1941
Dzis deserek sernik na zimno z brzoskwiniami mniam Smile
Wyglada mniej wiecej tak :

[Obrazek: 10556392_1450091011937711_1293470421873748990_n.jpg]

   





(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-08-2014 03:21 PM przez 1941.)
03-08-2014 03:10 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
1941 Offline
Administrator
*******

Liczba postów: 506
Dołączył: Feb 2014
Reputacja: 2
Post: #3
RE: CIASTA. przez 1941
Ciasto jabłkowe z cynamonem

[Obrazek: dsc_1324.jpg?w=788&h=527]

Przepis na ciasto jabłkowe z cynamonem:

Ciasto:

500 g mąki tortowej (typ 450)

85 g cukru

szczypta soli

70 g margaryny – rozpuścić

250 g mleka

20 g świeżych drożdży

Wypełnienie jabłkowe:

2 duże, kwaśne jabłka

1 garść rodzynek

5 łyżek cukru

3 łyżeczki cynamonu

Mąkę dokładnie mieszam z cukrem i solą. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże. Roztapiam margarynę. Wszystko razem mieszam i wyrabiam ciasto kilka minut. Ciasto odstawiam na 1 godzinę. W tym czasie obrane jabłka kroję na ósemki, ósemki na cienkie plasterki. Do jabłek dodaję 5 łyżek cukru i 3 łyżeczki cynamonu. Wszystko razem dokładnie mieszam. Rodzynki zalewam gorącą wodą na kilka minut żeby zmiękły, następnie dokładnie odsączam. Odsączone rodzynki mieszam z jabłkami. Po godzinie wyrastania ciasta posypuję lekko blat mąką i rozkładam na nim ciasto. Ciasto jest sprężyste i nie klei się dlatego bardzo łatwo je rozwałkować. Formuję duży prostokąt i rozwałkowuję na grubość około 1 cm, może być troszkę mniej. Na ciasto rozkładam równo do brzegów pokrojone jabłka z rodzynkami. Prostokąt kroję wzdłuż dłuższego brzegu na 4 równe paski. Zaczynam zwijanie od pierwszego paska. Zwijam luźno jak roladę. Następnie, zwinięty już pasek nakładam na kolejny i dalej zwijam. I tak do 4 paska. Przy 4 pasku pojawiają się trudności, ponieważ zwinięta rolka jest już spora. Może przydać się dodatkowa para rąk, żeby przełożyć całe zwinięte ciasto do formy.
Formę oczywiście smaruję lekko margaryną i wysypują tartą bułką. Na środek kładę zwinięte ciasto. Piekę w temperaturze 170 st C przez 50 – 55 min. Przed wyjęciem ciasta trzeba sprawdzić drewnianym patyczkiem czy nie jest już wilgotne.

Smacznego!

Dziekujemy Smile smacznego wzajemnie.

Link do smacznego bloga.





24-09-2014 08:49 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Piątek Offline
Junior Member
**

Liczba postów: 20
Dołączył: Apr 2014
Reputacja: 2
Post: #4
RE: CIASTA. przez 1941
Robić mi się nie chce ale przeczytałem przepis i doszedłem do wniosku, że może to być smaczne Smile

Ciasto czekoladowo - sernikowe
z nutą pomarańczową i orzechami laskowymi

Zdjęcie kusi tak :

[Obrazek: sernikowe_ciasto_czekoladowe03.jpg]

A ponoć można je zrobić w ten sposób :
Składniki:

Masa czekoladowa:

• 120 g miękkiego niesolonego masła
• 250 g cukru
• 2 jajka + 1 żółtko
• 210 g czekolady gorzkiej (np. Lindt 70%), roztopionej
• 4 łyżki ostudzonej mocnej kawy (espresso)
• 1 łyżka rumu lub brandy
• 165 g mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 30 g orzechów laskowych

cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Masa serowa:

• 340 g twarogu tłustego (zmielonego)
• 100 g cukru
• 1 żółtko
• 30 g mąki
• starta skórka z 1 pomarańczy
• 1 łyżka wyciśniętego soku z pomarańczy

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach 20 x 23 cm wyłożyć folią aluminiową.
Masa serowa: Utrzeć ser z cukrem. Ciągle ubijając mikserem dodać żółtko, następnie wsypać mąkę. Na koniec zmiksować ze skórką i sokiem pomarańczowym, uzyskując dość gęstą konsystencję masy.
Masa czekoladowa: Utrzeć masło z cukrem, następnie stopniowo wbijać jajka i żółtko, cały czas ubijając. Wymieszać z roztopioną czekoladą, następnie z kawą i rumem (lub brandy). Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać na jednolitą masę, połowę wyłożyć do przygotowanej formy. Łyżką rozłożyć połowę masy serowej i zrobić ósemki, delikatnie mieszając ciemną i jasną masę. Następnie miejscami wyłożyć masę czekoladową, rozsypać orzechy, nałożyć masę serową i delikatnymi ruchami zrobić kilka ósemek. Można też masę serową włożyć do rękawa cukierniczego i wciskać ją w masę czekoladową.
Piec w środkowej części piekarnika przez około 25 minut. Patyczek zanurzony w cieście powinien być delikatnie wilgotny. Konsystencja powinna być pośrednią pomiędzy ciastem bardzo wilgotnym a sypkim. Studzić w formie. Pokroić po całkowitym ostudzeniu. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego !
Przepis podkradłem z orginału tu : KwestiaSmaku.com
01-11-2014 05:02 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości